Jos uskoo nettikeskusteluja, niin maalla tehdään työtä kaksi viikkoa vuodessa. Toinen keväällä ja toinen syksyllä, lopun aikaa maatan sohvalla ja ajellaan Mersulla ellei sitten lomailla Espanjassa.
Todellisuus on aika toinen. Olen viettänyt viimeksi vapaapäivän itsenäisyyspäivän aikoihin. Siis oikeasti vapaapäivän, jolloin en ole ollut navetassa ruokkimassa elukoita. Kaikkina päivinä tässä välissä olen ollu töissä, niin joulun pyhinä kuin muinakin päivinä. Seitseman päivää viikossa, joka ainoa viikko.
Riemulla ei ole rajoja, kun sain sovittua lomittajan kahdeksi viikonlopuksi ennen juhannusta ja myös juhannuksen pyhiksi. Aivan mahtavaa! Se on ensimmäinen vapaa sitten itsenäisyyspäivän!
Heinäkuulle en uskaltanut lomituksia sopia, koska silloin tehdään heinää ja säätä ei tiedä ennakolta muu kuin Jumala.
Etelänmatkoilla ei meidän perhe ole ollut koskaan. Kerran ollaan käyty Rukalla laskettelemassa. Lapset esittävät toiveita, että miksei me mennä Lappiin, kun kaikki muut menee... Ainakaan ei olla kasvatettu ekologista jalanjälkeämme turhalla matkailulla. Joku voisi tietysti nyt väittää, että maanvijelijäthän ne pahimpia saastuttajia ovat, tuhoavat Itämeren ja ilmakehän. Itse olen vähän toista mieltä, mutta se on jo toinen juttu se.
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Maailmalta kantautuu viestejä ruokapulasta. Suomessa tunnutaan elävän vielä ylituotantoajattelussa, jolloin ruokaa oli liikaa, eikä tiedetty mihin hävittää liiat kanamunat ja voivuoret. Jotain on silti tapahtunut; kesannointipakko oli poistettu eli kaikkia peltoja saa viljellä ilman rajoitteita.
Mieleeni on jäänyt kaikumaan lapsuudesta erään "tulevia näkevän" tai profetoimisen armolahjan saaneen sanat. Tämä vanha mies ennusti, että Suomessakin tulee aika, jolloin kaikki pellot kynnetään auki ja ruoka on niin kallista, että työmies syö päiväpalkkansa. Ja tuolloin elettiin aikoja, jolloin peltoja paketoitiin tiiviiseen tahtiin. Kuka olisi voinut ajatella, että pajua puskevat pellot kynnetään auki? Onko miehen ennustus toteutumassa?
Luomuviljan ostajat lupaavat jo nyt reilusti korkeampaa hintaa kuin viime syksynä. Sopimusviljelijöille luvataan vähintään takuuhintaa. Rypsistä on pulaa. Kysyntää ei pystytä täyttämään. Hinnat ovat kohonneet kaksin- kolminkertaiseksi muutamassa vuodessa. Ja ilmeiseti suunta pysyy samana.
Nyt tuntuu kivalta, kun pystyy kasvattamaan omat perunat ja porkkanat, käydä poimimassa kanalasta maukkaita munia, joiden keltuaiset ovat todella keltaisia. Vuohet antavat maitoa ja lampaista saa maukkaita paisteja. Kalaa saa merestä ja metsästä löytyy herkkuja ruokapöytään. Vaikka riipaisee kallistunut viljan hinta meitäkin.
maanantai 28. huhtikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Puhut asiaa. Päivittäin seuraan maanviljelijän ja lihakarjankasvattajan arkea puolisoni kautta. Viikonloppuaamuina minä saan kääntää kylkeä, kun mies lähtee töihin. Tosin arkipäivisin minä herään usein aikaisemmin pitkän työmatkan takia. Vaikka maanviljelys ei mikään kultakaivos olekaan, ei mies kuitenkaan vaihtaisi sitä tehdästyöhön, on siinä oma vapautensa. Meillä tuo lomailu on onnistunut sen takia, että miehen isä on vielä ollut lomituskunnossa.
Kohta loppuu maitokin kaupoista, eipä tälläkään kylällä enää taida olla kuin pari maitotilaa. Voihan sitä tietysti roudata vaikka Virosta sitten sitä tunnelia pitkin. Tuleekohan halvemmaksi?
Olen kanssasi samaa mieltä.
Järkyttyneenä päivittelin ihmisten lyhytnäköisyyttä, kun jokin aika sitten lueskelin nettikeskustelua, jossa oltiin vahvasti sitä mieltä, ettei suomen tarvitse olla omavarainen ruuan suhteen =O
Ja mietin, miten onnellisessa asemassa onkaan ne, jotka osaavat ja pystyvätruokansa itse kasvattamaan!
En minäkään vaihtaisi työtäni. Kun joskus aamupäivällä, vähemmän kiireiseen aikaan, hakee hevosen haasta ja lähtee köpöttelemään luontoon, tuntee elävänsä luksuselämää. Hevonen hirnahtelee kotiin jäävälle kaverilleen kunnes rauhoittuu, kuovit kujeltavat pelloilla ja keväinen aurinko toivottaa hyvää matkaa. Voiko parempaa elämää enää olla.
Riittääkö Viron maito edes kaikille halukkaille? Se saa, ostaa, jolla on varaa maksaa eniten. Eikä silloin varmaan puhuta ihan muutama sentin litrahinnoista kuin nykyään tuottajahinta on.
Lähetä kommentti