keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Kun itse kysyy ja itse vastaa niin ei tuu riita

Monta aaltoa on lyönyt Knipphamnin rantaan siitä, kun viimeksi kirjoitin blogiin. Vallgrundin taivaan alla on talvi muuttumassa kevääksi. Lokit ovat palanneet kirkumaan taivaalle ja lupailevat kesän tuloa.

Meillä elämä sujuu kuin ennenkin. Mustia pilviä on edelleen taivaan rannalla, tuulivoimapuistoa jyrätään rahalla ja vallalla Raippaluodon kaunista saarta pilaamaan. Paljon keskustelua on virinnyt asukkaiden mielipide kyselystä, jolla kartoitetaan Rambollin toimesta asukkaiden ajatuksia EPV:n tuulivoimapuistosta. Kysely oli luvattu kaikille hankealueella asuville ja , sekä osalle muuta saaren väestöä sekä muita Mustasaarelaisia.

Kuinka ollakkaan, Ramboll ei ole postittanut kyselyä läheskään kaikille alueen talouksille. Pikaisesti ainakin 30 taloutta on jäänyt ilman. Prosentteina alueen talouksista tämä on aika valtaisa luku, joka varmaan sopii hyvin Rambollin virhemarginaalien sisään. Ei kyseinen firma ole muutenkaan loistanut kovin tarkoilla tuloksilla, eikä varsinkaan tieteellisesti pätevillä otannoilla.

Itse pääsin lukaisemaan kyselyn, kun Tuovilassa asuvan tätini ja hänen naapurinsa postilaatikkoon kyseinen tuulivoiman lobbauskirje oli kopsahtanut. Rambollin kysely on loistoesimerkki siitä, miten voidaan muotoilla kysymysket sellaisiksi, jotta niihin saadaan haluttu vastaus. Ensin saatekirjeessä ja kyselyssä ylistetään tuulivoimaa ja vähätellään sen haittoja. Sopivan saatelauseen ja kysymyksen muotoilun avulla saadaan vastauksia, jotka voidaan sitten tulkita juuri niin kuin EPV haluaa. Loistavaa! Kymmenen pistettä Rambollille.

Ihmeellistä, juuri kaavaillun tuulivoimapuiston vieressä tiukennetään rajulla kädellä NATURA-verkostoon kuuluvien, maanlaajuisesti merkittävien alueiden suojelusäännöksiä. Koska alueita pidetään erityisen tärkeinä Suomen luonnolle, on käsittämätöntä, että viereen saa puuhata valtaisaa tuulivoimalaa, joka vaarantaa Merikotkan pesinnän alueella ja varmasti muuttaa alueen luonnontilaa.

3 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Hei ja ihanaa kun olet tullut takaisin : )

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkä teihin saisi yhteyden kun yhteystietoja ei löydy :(

Villivilla kirjoitti...

vaikka meilillä bodbacken@gmail.com